Helaas wordt ongewenste seksuele aandacht en ander ongewenst gedrag
weinig gemeld bij een vertrouwenspersoon. De schaamte is vaak groot en slachtoffers zijn bang voor eventuele consequenties. Een vragenlijst helpt medewerkers om hun ervaringen anoniem te delen. Hiermee krijg je dus een scherper beeld van hoeveel mensen ongewenst gedrag ervaren, hoe vaak dat was en of daar collega’s of leidinggevenden bij betrokken waren. En heb je gelijk betrouwbare input om het onderwerp bespreekbaar te maken en beleid te voeren.
Naast ongewenste seksuele aandacht krijg je met onze vragenlijst ook inzicht in andere vormen van ongewenst gedrag binnen jouw organisatie, namelijk: lichamelijk geweld, pesten, discriminatie en intimidatie.
Bovendien maken we de gevolgen van ongewenst gedrag inzichtelijk. Leidde het ongewenste gedrag bijvoorbeeld tot letsel? Tot minder werkplezier? Tot extra verzuim? Lopen er nu medewerkers rond met post traumatische stressverschijnselen? Konden de medewerkers wel ergens terecht met hun verhaal?
Tot slot krijg je inzicht in de (meldings)cultuur van de organisatie: wordt ongewenst gedrag getolereerd binnen de organisatie? Spreek je elkaar aan op ongepast gedrag en weten medewerkers waar ze terecht kunnen als ze met ongewenst gedrag te maken krijgen? Voelen medewerkers zich veilig genoeg om melding te doen en worden meldingen serieus genomen?