brand swoosh

FNV Sneltest Werkdruk

FNV Sneltest Werkdruk

Inzicht in werkdruk en werkstress

SKB ontwikkelde samen met FNV de Sneltest werkdruk. Hiermee krijg je snel inzicht in je werkdruk en werkstress.
Doe de test
Hoe kan de sneltest je inzicht geven in je werkdruk?

Hoe kan de sneltest je inzicht geven in je werkdruk?

We hebben gekozen voor een korte lijst met vragen die betrekking hebben op je werk. De test heeft twee invalshoeken:
  • Werktempo en werkhoeveelheid: ben je in staat om het werk te doen wat van jou gevraagd wordt in de beschikbare tijd?
  • Herstel na het werk: hoe moe ben je na het werk? Kan je voldoende herstellen na het werk?
Je antwoorden leiden naar een stoplichtmodel, waarbij je werktempo op groen, oranje of rood uitkomt. Zo leggen we snel de vinger op de zere plek.

Wat betekent dat, als je uitkomt in rood?

Dan is je werkdruk te hoog en heb je stressklachten en moet je samen om de tafel. Waar komt die werkdruk vandaan? En voel je die werkdruk alleen, of hebben collega’s er ook last van?

Soms is het werk gewoon niet goed verdeeld, of past het werk niet bij je. En mensen verschillen ook; wat voor de één een prima, uitdagende werkdruk is, is voor de ander een te hoge belasting. En vergeet ook iemands privésituatie niet, als er thuis veel stress is kun je op je werk soms ook minder aan. En soms is werkdruk een collectief probleem als meer collega’s van je team of afdeling in het rood uitkomen is er meer aan de hand. Dat kan een werkgever niet zomaar naast zich neerleggen.
Wat betekent dat, als je uitkomt in rood?

Welke gevolgen heeft een hoge werkdruk?

Een hoge werkdruk is heel ongezond. Je gaat meer fouten maken, je zit niet lekker in je vel, je raakt ontevreden over je werk, je bent vaker ziek. En dat is ook voor werkgevers niet wenselijk; als mensen vaker ziek zijn moet je collega’s missen. En je hebt iedereen nodig. Je ziet gelukkig ook dat er weer meer aandacht is voor preventief onderzoek onder werknemers. Het in kaart brengen van de werkdruk kan daar goed bij helpen.

Kun je werkdruk wel meten?

Je moet de juiste vragen kunnen stellen. Dat is de specialiteit van SKB. Daarnaast zeggen de individuele antwoorden niet altijd alles. Je moet ze vergelijken met anderen om een beeld te krijgen. Daarom is het ook zo belangrijk om de test ook collectief te doen, met zo veel mogelijk mensen. Dan krijg je beter inzicht in hoe het gesteld is met de werkdruk van individuele werknemers, de afdeling of het hele bedrijf. En dat geeft echt meerwaarde voor het werk.