brand swoosh

Bevlogenheid onderzoek

Bevlogenheid onderzoek

Met ons onderzoek naar bevlogenheid krijg je inzicht in de belangrijkste oorzaken van eventuele lage bevlogenheid en prioriteiten om de bevlogenheid te bevorderen.
ik wil meer informatie
Bevlogenheid: waarom belangrijk?

Bevlogenheid: waarom belangrijk?

Bevlogen medewerkers werken met passie en voelen zich betrokken en verantwoordelijk om goed werk af te leveren. Als je bevlogen bent ben je enthousiast over je eigen werk, wil je jezelf blijven ontwikkelen, steek je energie in innovatie en het in het helpen van collega’s. En dat is niet alleen heel fijn voor de medewerkers zelf, maar ook voor de organisatie. Bevlogenheid zorgt namelijk voor betere prestaties, meer klanttevredenheid, meer winst en minder verloop.

Bevlogenheid betekenis

In Nederland wordt de betekenis van bevlogenheid vaak beperkt tot de psychologische status: het gevoel dat je bruist van de energie en dat je plezier en voldoening haalt uit je werk. Internationale onderzoekers benadrukken echter dat de betekenis van bevlogenheid verder gaat; het gaat er uiteindelijk om of medewerkers daadwerkelijk wat met die energie doen. Met andere woorden, of medewerkers ook aan de slag gaan om tot goede resultaten te komen en een bijdrage te leveren aan de organisatie.

Daarom meet SKB niet alleen het positieve gevoel, maar ook pro-actieve gedrag van medewerkers.
Bevlogenheid betekenis
Bevlogen medewerkers of tevreden medewerkers?

Bevlogen medewerkers of tevreden medewerkers?

Als medewerkers tevreden zijn, betekent dat niet dat ze daarmee ook (automatisch) bevlogen zijn. Een tevreden medewerker kan het goed naar zijn zin hebben op het werk, maar tegelijkertijd ook een beetje achterover leunen en zijn werkzaamheden routinematig afwerken. Dit, in tegenstelling tot bevlogen medewerkers die juist creatief zijn en net dat tandje extra bijzetten voor de organisatie.

SKB meet in het Medewerkerstevredenheidsonderzoek (MTO) zowel de tevredenheid en betrokkenheid als de bevlogenheid van medewerkers.

Bevlogenheid en Burn-out

Bevlogenheid en burn-out zijn in de beleving van veel mensen elkaars tegenpolen. Uit de analyses die wij doen voor onze klanten, blijkt echter dat deze twee naast elkaar kunnen bestaan. Bevlogen medewerkers kunnen net zo goed burn-out raken als medewerkers die niet bevlogen zijn. Want hoe bevlogen je ook bent, het gaat erom dat je voldoende herstelt na een werkdag. Een paar keer onvoldoende rust nemen geeft niet direct problemen. Maar als dat structureel gebeurt, kun je overspannen of burn-out raken.

Het is dus erg belangrijk om de energiebalans van medewerkers goed in de gaten te houden. Misschien juist wel extra bij bevlogen medewerkers, omdat zij graag én veel werken.
Bevlogenheid en Burn-out