brand swoosh

Wat is bevlogenheid?

Wat is bevlogenheid?

Bruisen van energie, plezier hebben in je werk, klaar staan voor collega's en actief bijdragen aan de doelstellingen van de organisatie. Wie wil dat nou niet? In de Engelstalige literatuur wordt deze staat van zijn Engagement genoemd. In het Nederlands spreken we veelal over Bevlogenheid.

Wat is de betekenis van bevlogenheid nou precies? En waarom is het belangrijk om bevlogenheid van medewerkers te meten?

Bevlogenheid betekenis

In Nederland gaat de betekenis van bevlogenheid vaak over de psychologische status: het gevoel dat je bruist van de energie en dat je plezier en voldoening haalt uit je werk. Internationale onderzoekers benadrukken echter dat de betekenis van bevlogenheid verder gaat; het gaat er uiteindelijk om of medewerkers daadwerkelijk wat met die energie doen. Met andere woorden, of medewerkers ook aan de slag gaan om tot goede resultaten te komen en een bijdrage te leveren aan de organisatie.

Bevlogen medewerkers hebben dus niet alleen een
positief gevoel, maar vertonen ook pro-actief gedrag.
Bevlogenheid betekenis
Belang van bevlogenheid

Waarom investeren in bevlogenheid?

Bevlogen medewerkers werken met passie en voelen zich betrokken en verantwoordelijk om goed werk af te leveren. Ze dragen net dat extra steentje bij. Als je bevlogen bent ben je enthousiast over je eigen werk, wil je jezelf blijven ontwikkelen, steek je energie in innovatie en het in het helpen van collega’s. En dat is niet alleen heel fijn voor de medewerkers zelf, maar ook voor de organisatie. Bevlogenheid zorgt namelijk voor betere prestaties, meer klanttevredenheid, meer winst en minder verloop.

Deze bevlogenheid komt niet zomaar vanzelf. Als werkgever kun je bevolgenheid stimuleren door een werkomgeving te creëren waarin mensen zich prettig en betrokken voelen. En waarin ze ook de ruimte voelen om actief te leren en intiatief te nemen. Het
Medewerkerstevrendenheidsonderzoek (MTO) van SKB geeft inzicht.

Bevlogenheid meten

In het MTO meten wij bevlogenheid van medewerkers met vragen over Energie tijdens het werk, Initiatief richting het werk, Actief leren en Plezier in het werk.
Per team of afdeling krijg je inzicht in de oorzaken van eventuele lage bevlogenheid. Deze punten kun je aanpakken om de bevlogenheid te bevorderen. Ook krijgt elke indiviuele medewerker tips om de bevlogenheid te verhogen met een persoonlijk adviesrapport.
Ik wil meer informatie

Bevlogenheid en burn-out

Bevlogenheid en burn-out zijn in de beleving van veel mensen elkaars tegenpolen. Uit de analyses die wij doen voor onze klanten, blijkt echter dat deze twee naast elkaar kunnen bestaan. Bevlogen medewerkers kunnen net zo goed burn-out raken als medewerkers die niet bevlogen zijn. Want hoe bevlogen je ook bent, het gaat erom dat je voldoende herstelt na een werkdag. Een paar keer onvoldoende rust nemen geeft niet direct problemen. Maar als dat structureel gebeurt, kun je overspannen of burn-out raken.

Het is dus erg belangrijk om de energiebalans van medewerkers goed in de gaten te houden. Misschien juist wel extra bij bevlogen medewerkers, omdat zij graag én veel werken. Bij SKB nemen we dit mee in het MTO.