Het onderwerp ongewenst gedrag maakt - naast werkdruk - altijd onderdeel uit van een onderzoek naar Psychosociale arbeidsbelasting (PSA onderzoek). Maar het is ook mogelijk een vragenlijst over ongewenste omgangsvormen toe te voegen aan een ander werkbelevingsonderzoek. Bijvoorbeeld in het kader van een Preventief Medisch Onderzoek (PMO), Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) of een Medewerkerstevredenheidsonderzoek (MTO).
SKB is expert op het gebied van verdiepend PSA onderzoek. Het PSA onderzoek van SKB is door de Nederlandse Arbeidsinspectie beoordeeld als valide en betrouwbaar en voldoet aan alle eisen die gesteld worden om PSA te meten.
Onderwerpen die aan bod komen zijn:
- Wat is de mate waarin werknemers met verschillende vormen van ongewenst gedrag in aanraking komen?
- Is dit meer of minder dan bij vergelijkbare organisaties?
- Welke ongewenste omgangsvormen vinden binnen de organisatie plaats?
- Gebeurt dit door collega’s of leidinggevenden?
- Wat zijn de gevolgen van ongewenst gedrag op de werkvloer voor de werknemers en de organisatie? Wat doet het met de inzetbaarheid en het werkplezier? Welke stressklachten levert het op? Voelen werknemers zich nog veilig ondanks uitingen van extern ongewenst gedrag?
- Weten werknemers waar zij terecht kunnen met wat zij hebben meegemaakt?
Allemaal vragen waar elk bedrijf een antwoord op wil. En krijgt. Waardoor de organisatie inzicht heeft om ongewenst gedrag op de werkvloer gericht aan te pakken.