brand swoosh

Werkplezier: wat doet er toe?

Werkplezier: wat doet er toe?

De zoektocht naar werkplezier en werkgeluk is er in tijden van crisis niet makkelijker op geworden. Waar we minder dan een jaar geleden nog spontaan vakantieverhalen uitwisselden met collega’s bij de koffieautomaat, moet tegenwoordig eerst een (al dan niet hybride) zoom-sessie worden opgezet om elkaar te vertellen welke leuke dingen er dit weekend weer niet doorgingen. En waar je leidinggevende of je collega’s het eerst wel zagen als je te veel hooi op je vork nam of juist ontzettend lekker bezig was, kan dat nu door het vele thuiswerken al snel onopgemerkt blijven. 

Erg belangrijk dus om elkaar juist nu te blijven motiveren om plezier in het werk te houden. Maar wat is eigenlijk belangrijk om werkplezier te ervaren? Ik dook in onze data en zocht het uit.
quote
Roos Houtkampquote background

Laat je leidinggevende en je collega’s actief weten hoe het met je gaat. Geef het tijdig aan als het werk je boven het hoofd groeit. Vraag hulp als dat nodig is.

Roos Houtkamp, senior analist

Eén gemeenschappelijke motivator: de leidinggevende

Wat belangrijk is om plezierig te werken verschilt uiteraard per persoon en per organisatie. Waar de één gelukkig wordt van een wilde brainstormsessie, krijgt de ander energie van lekker samen met de neuzen dezelfde kant op werken. Toch is er wel een gemeenschappelijke motivator te ontdekken, blijkt uit onze data. En dat is de relatie met de leidinggevende en of deze leidinggevende wel of niet inspirerend is.

Uit onze databank selecteerde ik 30 organisaties met meer dan 20 respondenten waar de VBBA-vragen over Relatie met de leidinggevende, Inspiratie door de leidinggevende én de vragen over Plezier in het werk waren gesteld. Deze variëren in omvang van 22 tot 1.238 respondenten met een mediaan van 116. Dat wil zeggen dat de helft van de organisaties kleiner is dan 116 respondenten en de andere helft groter. Ongeveer een kwart hiervan valt onder de Not-for-profit sector en een kwart onder de Zorg sector. Het grootste deel, 44%, valt onder de Profit sector en de overige 6% zijn Industriële bedrijven.

Bij deze organisaties keek ik welk percentage van de medewerkers gunstig scoort op Plezier in het werk. Bij 93% van de organisaties is dat percentage significant hoger voor de medewerkers die gunstig scoren op Relatie met de leidinggevende dan voor de medewerkers die hier niet gunstig op scoren. Bij 83% van de organisaties is deze samenhang tussen een gunstige score op Inspiratie door direct leidinggevende en Plezier in het werk significant.
Dus als je een goede relatie met je leidinggevende hebt en je leidinggevende je inspireert, dan heeft dat een positief effect op je werkplezier.

Tips voor effectief leidinggeven op afstand

Het is duidelijk dat er een belangrijke rol voor de leidinggevende is weggelegd. Hoe kunnen een goede relatie en inspiratie door de leidinggevende vorm krijgen? Juist nu we in tijden van crisis elkaar minder zien? Hier volgen enkele tips voor effectief leidinggeven op afstand.

  • Aan de ene kant is het lastiger om als leidinggevende contact te maken met je team, maar aan de andere kant is het juist extra belangrijk om contact te hebben. Werken je medewerkers veel thuis? Zorg dan voor regelmatige gesprekken en wellicht een 1-op-1 wandeling; redden mensen het maar nét, of gedijen ze eigenlijk wel prima? Maak duidelijk dat mensen op je kunnen rekenen en je om hulp kunnen vragen als dat nodig is.
  • Heb vertrouwen. Bij leidinggeven op afstand is het lastig om te sturen. Je ziet tenslotte niet hoe iemand werkt maar alleen het resultaat. Uiteindelijk draait het daar ook om en daarom kan je beter coachen in plaats van krampachtig proberen te sturen. Mensen doen hun best en hebben thuis dezelfde competenties als op kantoor. Het is wel zaak omstandigheden te creëren waarin die competenties ontplooid kunnen worden door te zorgen voor een goede werkplek en technische voorzieningen.
  • Schets een toekomstperspectief; hoe gaat het verder met het bedrijf, zijn er ook in de huidige situatie ontwikkelmogelijkheden te bedenken? Niemand weet hoe het verder gaat, maar wat verwacht je en wat is het doel? Geef zelf het goede voorbeeld en blijf positief denken en communiceren.

Wat kun je zelf als medewerker doen?

De leidinggevende kan het natuurlijk niet alleen, ook als medewerker kun je ervoor zorgen dat je met plezier aan het werk blijft:

  • Laat je leidinggevende en je collega’s actief weten hoe het met je gaat. Geef het tijdig aan als het werk je boven het hoofd groeit. Vraag hulp als dat nodig is.
  • Deel de resultaten van je werk met je leidinggevende. Vertel wat er goed ging en hoe je eventuele obstakels hebt getackeld. Laat zien dat je je competenties ontplooit en laat het weten als iets je hierin belemmert.
  • Heb aandacht voor de leuke dingen die er ook echt nog wel zijn. Dat klantgesprek dat productief én gezellig was, de berekening die voor het eerst in één keer klopte, en de kat (of andere huisgenoot) die zich vandaag toch eigenlijk best voorbeeldig bleek te kunnen gedragen met nog wat extra brokjes. Dan is het zo weer lente!

Hoe staat het ervoor in jouw organisatie?

Wil je weten of jouw medewerkers het nog volhouden in deze tijden? Of ze werkplezier ervaren of juist veel stress? Wat voor effect het vele thuiswerken op ze heeft en hoe het eigenlijk gaat met het leidinggeven op afstand? Neem contact met ons op. Onze adviseurs helpen je graag verder.
Ik wil meer informatie