brand swoosh

Werkdruk / PSA scan woningcorporaties

Werkdruk / PSA scan woningcorporaties

De wereld van de woningcorporaties verandert snel. Om daar adequaat op in te kunnen spelen heb je vitale medewerkers nodig en een organisatie die hen uitgenodigt om samen een betekenisvolle bijdrage te leveren. Het draait daarbij om eigenaarschap, om een goede balans tussen energiegevers en energievreters en om veilige interpersoonlijke verhoudingen.

Samen met Flow stelde SKB de Werkdruk/PSA-scan samen voor de sector. Daarmee krijg je handvatten om met deze thema's aan de slag te gaan. Zo zorg je ervoor dat de medewerkers zich gehoord voelen en dat je de juiste stappen kunt zetten voor een gezonde, productieve en betrokken werkcultuur.

Branchespecifiek onderzoek i.s.m. Flow

De Werkdruk/PSA scan voor woningcorporaties geeft inzicht in de werkdruk en psychosociale arbeidsbelasting (PSA) binnen jouw corporatie en is ontwikkeld in samenwerking met het
Fonds Leren en Ontwikkelen Wooncorporaties (FLOW)
De vragenlijst behandelt onder andere de thema's werkdruk, extern ongewenst gedrag en ongewenst gedrag in de corporatie, afgestemd op de corporatiebranche. Ook komt invloed van thuiswerken op het welzijn van het personeel aan bod.
Niet alleen de vragenlijst is afgestemd op de specifieke situatie bij woningcorporaties, ook de resultaten van het onderzoek worden opgeleverd met branchspecifieke adviezen, aanbevelingen en doorverwijzingen.
Voor aanvang van het onderzoek ontvang je het ‘draaiboek voor woningcorporaties’ met tips en adviezen voor een hoge respons en het bespreken van de resultaten.
Deelnemers aan het onderzoek ontvangen direct na het invullen van de vragenlijst een Persoonlijk Adviesrapport met tips om hun eigen werkbeleving te verbeteren. Dit bevordert het nemen van eigen regie van medewerkers. De ervaring leert dat vooraf communiceren dat dit rapport wordt verstrekt responsverhogend werkt.

Terug naar index
Branchespecifiek onderzoek i.s.m. Flow
quote background

In de workshops gebeurde er ook wat anders nu: mensen keken naar de resultaten van 'wat kan ik daar aan doen, wat is mijn aandeel daarin?

Anita de Leeuw, P&O adviseur, deltaWonen

Extra redenen: voldoen aan CAO afspraken en Arbowet

Medewerkers laten floreren en als organisatie continu verbeteren zijn op zich al goede redenen om met de aanpak van SKB in zee te gaan. Daarnaast zijn ook nog (wettelijke) verplichtingen die het gebruik van de Werkdruk/PSA scan extra aantrekkelijk maken.
  • Met de Werkdruk/PSA scan voldoe je aan de afspraak in artikel 6.9.1 uit de CAO Woondiensten om tweejaarlijks werkdrukonderzoek te doen. De Werkdruk/PSA scan brengt tevens de sociale veiligheid in kaart.
  • Met de Werkdruk/PSA scan kun je het verdiepende PSA onderzoek doen als aanvulling op de algemene RIE (Arbowet artikel 5).
  • Als je de Werkdruk/PSA-scan aanvult met gezondheidsvragen, kunnen de medewerkers deelnemen aan een arbeidsgezondheidskundig onderzoek (Arbowet artikel 18).
  • Met de Pulse Tool van SKB kun je de PDCA-kwaliteitscyclus volgen en de effectiviteit van je verbetermaatregelen evalueren. Zo geef je concreet invulling aan de verplichting uit Arbowet artikel 3.2 die stelt dat werkgevers voortdurend de psychosociale arbeidsbelasting moeten monitoren en verbetermaatregelen nemen.

Terug naar index

Wat betekenen die afkortingen toch: PSA, MTO, PAGO, RIE-PSA?

Wat beteken PSA?

PSA staat voor psychosociale arbeidsbelasting. Daarmee worden .. factoren bedoeld .. Oorzaken en gevolgen van werkdruk, en het voorkomen van ongewenst gedrag van collega's en/of leiding (intern) of van bezoeker, ciënten, omstanders (extern). .

Wat betekent MTO?

MTO staat voor medewerkerstevredenheidsonderzoek. In de visie van SKB gaat het er niet zozeer om of medewerkers 'tevreden' zijn. We hanteren liever het neutrale 'werkbelevingsonderzoek' en vinden het belangrijk dat medewerkers goed en duurzaam kunnen functioneren en dat ze plezier hebben in hun werk.

Wat betekent PAGO?

PAGO staat voor periodiek arbeidsgezondheidskundig onderzoek. Het doen van dergelijk onderzoek is verplicht voor de werkgever, deelname daaraan door de werknemer is altijd vrijwillig. Er wordt ook wel gesproken over PMO = preventief medisch onderzoek, waarbij wat meer nadruk ligt op preventie, bijvoorbeeld op een gezonde levensstijl.

Wat betekent RIE-PSA?

RIE staat voor risico-inventarisatie en evaluatie. Een werkgever moet in kaart (laten) brengen welke werkfactoren een gezondheidsrisico kunnen vormen voor de medewerkers. Op het gebied van werkdruk/werkstress is meestal verdiepend onderzoek noodzakelijk: de RIE-PSA. Dat is één van de de kerndeskundigheden van SKB.

Terug naar index

In het kort: waarom medewerkersonderzoek doen met SKB?

  • SKB is dé PSA-specialist in Nederland. We hebben meer dan dertig jaar ervaring met vertrouwelijk medewerkersonderzoek op het gebied van werkbeleving en psychosociale arbeidsbelasting.
  • Met onze gevalideerde VBBA (Vragenlijst Beleving en Beoordeling van de Arbeid) ontrafelen we de complexe dynamiek … medewerkersonderzoek. Zo krijg je grip op werkdruk.
  • Door de flexibele samenstelling van het onderzoek kun je de Werkdruk/PSA scan net zo makkelijk inzetten bij een werkdrukonderzoek als bij een medewerkerstevredenheidsonderzoek (MTO) of een gezondheidsonderzoek (PMO/PAGO).
  • SKB voldoet aan de kwaliteitcriteria van de Arbeidsinspectie voor een verdiepende RIE-PSA.
  • Door te benchmarken met andere woningcorporaties laten we zien waar jullie als organisatie staan.
  • Met slimme analyses maken we onderscheid tussen échte verschillen en toevalligheden. Zo stel je gemakkelijker prioriteiten.
  • Branchegerichte adviezen in het resultatendashboard TeamUP inspireren teams en leidinggevenden tot gerichte verbeterpunten.
  • We bevorderen eigenaarschap met onze actiegerichte persoonlijk adviesrapport dat medewerkers meteen na het invullen ontvangen.
  • Met onze Pulse Tool kun je voortgang evalueren en kortcyclisch onderzoek uitzetten.
  • SKB hanteert hoge eisen voor privacybescherming; SKB is ISO 27001 gecertificeerd.

Veel gestelde vragen over Werkdruk/PSA scan

Kan ik voor de risicoinventarisatie volstaan met de branche-RIE?

Nee, de branche RIE is te globaal op het gebied van PSA. Als er een specifiek risico is, moet je dat in een verdiepend onderzoek verder in kaart brengen. De Nederlandse Arbeidsinspectie is er heel duidelijk over: als het verdiepende onderzoek ontbreekt, is de RIE niet compleet. Bij Woningcorporaties is psychosociale arbeidsbelasting (PSA) altijd een serieus risico. Dat moet je dus altijd verdiepend onderzoeken. Dat doe je met de Werkdruk/PSA scan.

Kun je verdiepend PSA onderzoek doen met een een checklist of met interviews?

Dat is niet mogelijk. Met een checklist bij een rondgang door de organisatie kom je er niet achter of iemand gepest wordt of zich om een andere reden niet veilig voelt. Dat kun je niet aan de buitenkant zien. In groepsinterviews krijg je ook geen eerlijk beeld. Een medewerker die gepest wordt zal daar niet zo snel voor uitkomen. Met de Werkdruk/PSA-scan van Flow krijg je daar wel een eerlijk beeld van omdat iedereen zich dan op een anonieme manier kan uitspreken.

terug naar index

Informatie aanvragen