Hoe vitaal een medewerker zich voelt heeft in belangrijke mate te maken met de balans tussen taakeisen en hulpbronnen. In het werk worden er eisen aan je gesteld. Denk bijvoorbeeld aan taken die binnen een bepaalde tijd af moeten zijn of aan lastige situaties die je moet oplossen. Dit kan zwaar zijn maar als je dit goed aankan en je voldoende 'hulpbronnen’ hebt, dan kun je je werk met plezier doen. Als dit niet het geval is kun je stress ervaren of het plezier in je werk verliezen. De balans tussen taakeisen en hulpbronnen is dus belangrijk voor iemands vitaliteit.
Bij de ouderen lijkt er een betere balans te zijn. Dit zou één van de mogelijke verklaringen kunnen zijn voor de gunstige scores op vitaliteit op late leeftijd. Een mooie stimulans dus voor werkgevers om kritisch te kijken naar de beschikbaarheid van hulpbronnen bij jongeren. Hier publiceerden wij ook al eerder over toen wij schreven over de toenemende
burn-out klachten onder jongeren. Tevens is het een mooie kans om in deze krapte van de arbeidsmarkt juist meer ouderen aan het werk te krijgen.
Ook kunnen er factoren buiten het werk zijn die het verschil mede verklaren. Onlangs publiceerde het
CBS nog dat hoge eigen verwachtingen en angst voor fouten belangrijke verklaringen zijn voor meer werkstress onder jongeren.