brand swoosh

Gelukkig worden in je werk: hoe dan?

Gelukkig worden in je werk: hoe dan?

We hebben het druk. Niet in de laatste plaats met het najagen van geluk. We verlangen naar zelfrealisatie; naar de beste versie van onszelf zijn. Ook in ons werk. In een veilige, prettige omgeving geld verdienen om in ons levensonderhoud te voorzien en af en toe ook nog eens iets leuks te kunnen doen, lijkt niet meer voldoende.

Betekenisvol werk

In plaats van te accepteren dat werken soms gewoon niet leuk is – omdat de rest van de wereld op vakantie is en/of lekker in de zon zit, omdat er een plenair overleg gepland staat voor de lunch dat zeker weer gaat uitlopen, of gewoon, omdat we met het verkeerde been uit bed zijn gestapt bovenop de kat die in een hinderlaag lag – willen we graag dat ons werk “betekenisvol” is. En natuurlijk willen we ons er persoonlijk mee ontwikkelen. Anders gaan we op zoek naar ander werk, dat we in deze krappe arbeidsmarkt waarschijnlijk snel zullen vinden.
Betekenisvol werk
quote
Roos Houtkampquote background

Stel als werkgever vertrouwen in je medewerkers en geef ze de ruimte, ook om fouten te maken. Geef positieve feedback en laat merken dat het werk ertoe doet.

Roos Houtkamp, analist SKB

Binden en boeien werknemers

Doordat er meer vacatures zijn dan we kunnen vervullen en onze voortdurende zoektocht naar geluk, wordt het voor organisaties steeds belangrijker om te onderzoeken wat medewerkers bindt en boeit. Waar worden medewerkers blij van? Wat zorgt er voor dat ze graag voor een organisatie willen (blijven) werken?
Werkgeluk meten: waar worden we gelukkig van?

Werkgeluk meten: waar worden we gelukkig van?

Om een antwoord te krijgen op deze vragen geeft een werkgeluk onderzoek veel inzicht. Hier komen bijvoorbeeld aspecten van het werk die de baan interessant houden aan bod, zoals: autonomie, afwisseling in het werk, leermogelijkheden en of medewerkers het gevoel hebben dat hun werk ertoe doet. Maar ook prettig contact met je collega's, het functioneren van het team, een goede werk/privé-balans en kansen om je te ontplooien beïnvloeden het werkgeluk.
Voor de individuele medewerker is bijvoorbeeld pro-activiteit van belang net als de capaciteit om met tegenslagen en onverwachte gebeurtenissen om te gaan. En hoe staat het er voor met de vitaliteit binnen de organisatie? Hebben medewerkers plezier in het werk en zijn ze van plan om bij de organisatie te blijven? Welk cijfer geven ze hun werkgeluk al met al?
Ik wil meer informatie

Hoe zorg je voor een succesvol werkgeluk onderzoek?

Als data analist heb ik al heel wat onderzoeken mogen begeleiden. Hier volgen 4 tips voor een succesvol werkgeluk onderzoek:
Tip 1: zorg voor een valide en betrouwbare vragenlijst
Zorg voor een valide en betrouwbare vragenlijst. Dan weet je zeker dat je meet wat je wílt meten en je tot betrouwbare conclusies komt. SKB meet bovenstaande genoemde thema’s met de VBBA werkgeluk. Deze onderwerpen zijn op basis van de theorie, praktijk en gedegen data onderzoek zorgvuldig bepaald. Bovendien beoordeelt de Nederlandse Arbeidsinspectie de VBBA als valide en betrouwbaar.

Tip 2: maak gebruik van het persoonlijk adviesrapport
Maak gebruik van het persoonlijk adviesrapport dat je als medewerker ontvangt, direct na het invullen van de vragenlijst. In de terugkoppeling vind je tips en suggesties voor effectief gedrag specifiek voor jouw persoonlijke situatie. Bepaal aan de hand hiervan wat je belangrijk vindt en wat je wilt aanpakken om (nog) meer voldoening te halen uit je werk.

Tip 3: stimuleer de dialoog
Zorg als teamleider voor veiligheid binnen het team en stimuleer de dialoog met een respectvolle benadering. Bespreek samen met je team de groepsresultaten van het onderzoek. Bepaal wat het team belangrijk vindt en laat het zelf tot oplossingen komen om te stralen. Begin hierbij klein en kijk wat je wél kunt bereiken.

Tip 4: zorg voor vertrouwen en waardering
Stel als werkgever vertrouwen in je medewerkers en geef ze de ruimte, ook om fouten te maken. Geef positieve feedback en laat merken dat het werk ertoe doet. Vier successen. Zo creëer je een klimaat dat het werkgeluk bevordert en medewerkers behoudt voor de organisatie. Zie voor meer tips voor de werkgever de blog: Werkgeluk: wat kun je als werkgever doen?

Grote kans dat we op een mooie zomerdag nog steeds liever in de zon zitten dan op ons werk. Maar misschien kunnen we ons ei dan voldoende kwijt in onze baan. Vinden we de versie van onszelf bij deze organisatie wel even goed genoeg. En is het bijna weer weekend!