brand swoosh

Waarom een PMO waardevol is, juíst in deze tijd

Waarom een PMO waardevol is, juíst in deze tijd

Sinds de corona-uitbraak horen wij regelmatig dat het voor arbodiensten en andere professionals lastiger is om een Preventief Medisch Onderzoek (PMO) in te plannen. Doordat er minder fysiek contact mogelijk is, wordt de biometrie vaak uitgesteld. Bedrijven schuiven daarom vaak het hele PMO voor zich uit. Dat is zonde, want juist in een tijd als deze is het ontzettend belangrijk om de (mentale) gezondheid van de medewerkers in de gaten te houden: hoe gaat het met ze, waar lopen ze tegenaan en welke groep loopt het grootste risico?

Hoewel de biometrie wellicht nu wat lastiger uit te voeren is, kunnen vragenlijsten uit het Preventief Medisch Onderzoek wél gebruikt worden om een betrouwbaar PMO uit te voeren. Zo krijg je snel zicht op de belangrijkste gezondheidsklachten.

Een PMO: waarom juist nu belangrijk?

Onderzoek toont aan dat een goede gezondheid verbonden is met het al dan niet ontwikkelen van ernstige klachten na besmetting door het coronavirus. Zo blijkt bijvoorbeeld dat coronapatiënten op de IC relatief vaak overgewicht hebben. Ook blijkt dat er de afgelopen tijd veel minder gesport wordt, of überhaupt bewogen. BRAVO (leefstijl) is dus juist nu een heel belangrijk aandachtspunt binnen het PMO.

Ook is er bij veel organisaties iets veranderd in de werkzaamheden, ofwel in de manier van werken ofwel in de werkinhoud. Wat voor effect heeft dit eigenlijk? En zijn de arbeidsrisico’s nog wel hetzelfde als voorheen? Wat voor impact heeft het vele thuiswerken bijvoorbeeld? Door te onderzoeken waar deze risico’s precies zitten, kan er op korte termijn al iets in de werksituatie worden gewijzigd waardoor de kans op uitval verkleind wordt.
Ik wil meer informatie

Gezondheid: niet alleen fysiek maar ook mentaal!

Naast de lichamelijke gezondheid is de mentale gezondheid natuurlijk minstens zo belangrijk. Een goede manier om dit te meten is met onze nieuwe Mentale Fittest-vragen. Hiermee wordt snel duidelijk hoe het met de mentale gezondheid van de medewerkers zit: hebben ze plezier in hun werk, piekeren ze veel, lopen ze een verhoogd risico op een burn-out? Deze onderwerpen kunnen heel goed worden toegevoegd aan een Preventief Medisch Onderzoek, om zo een volledig beeld te krijgen hoe het met de medewerkers gaat, zowel fysiek als mentaal.

PMO vragenlijst is coronaproof

Een PMO vragenlijst is coronaproof. De vragenlijst wordt veilig online uitgezet en ingevuld en de vervolggesprekken met de arts kunnen heel goed telefonisch of digitaal plaatsvinden. De antwoorden geven inzicht in iemands algehele gezondheid: er wordt gekeken naar leefstijl en fysieke klachten, zoals pijn in nek en schouders of rugpijn. Daarnaast wordt er ook gekeken naar algemenere factoren in het werk die iemands gezondheid kunnen beïnvloeden, zoals hoe de relatie met de leidinggevende of collega’s is, hoe het werk georganiseerd is en of er voldoende ontwikkelmogelijkheden zijn.

Nieuw: Overzicht Risicofactoren per deelnemer

Met ons nieuwe Overzicht Risicofactoren per deelnemer, speciaal voor professionals, is het snel duidelijk welke medewerkers een verhoogd risico lopen. Dit overzicht is een samenvatting met alle namen van de deelnemers, de belangrijkste risicofactoren en een directe link naar hun persoonlijke adviesrapporten. Zo kan de bedrijfsarts, of andere professional zelf gemakkelijk medewerkers selecteren en uitnodigen voor een afspraak.